söndag 5 augusti 2012

Ord & begrepp - Vad är ketos och metabolt syndrom?


Ketos (metabolt tillstånd)

Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår när levern i stor omfattning frisätter ketonkroppar (se nedan) i blodet. Ketos ökar alltså fettförbränningen. 

Ketonkroppar är molekyler som bildas framförallt vid svält men också vid lågt intag av kolhydrater då kroppen utnyttjar sina fettreserver. När fettet i kroppen (triglycerider) bryts ned till fettsyror omvandlas de i levern till ketonkroppar detta heter ketogenes. Ketonerna blir näring för hjärnan. En del kan en andedräkt med en lukt av aceton.

Triglycerider är fettvävnad som består av specialiserade celler som lagrar energi i kroppen.
Vid lågt intag av socker/kolhydrater eller under fasta kommer levern att fyllas av fria fettsyror som mobiliserats från fettvävnaderna.

Metabolt syndrom är samlingsnamnet för ett antal faktorer som ökar risken för insjuknande i Hjärt- och kärlsjukdomar. De olika komponenterna i det metabola syndromet är var för sig oberoende riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, men kombinationen av dem ökar den sammanlagda risken. Metabolt syndrom innebär minst tre av fem riskfaktorer samtidigt:
  1. Bukfettma (se nedan)
  2. Högt blodtryck
  3. Högt blodsocker
  4. Blodfettsrubbning 1: Triglycerider
  5. Blodfettsrubbning 2: Kolesterol (HDL) 
BukfetmaMed stöd av olika forskningsstudier definieras bukfetma som ett midjemått över 88 cm hos kvinnor. För män går gränsen vid 102 cm. För kvinnor kan redan ett midjemått på 80-88 cm innebära en ökad risk framför allt för hjärt- och kärlsjukdom, tillsammans med andra hälsorisker som till exempel rökning. För män anses ett midjemått på 94-101 cm innebära en ökad hälsorisk i kombination med andra riskfaktorer.

Så här kan du mät midjemått:
Du behöver ett måttband. Mät mitt emellan nedersta revbenet och höftbenet, strax ovanför navlen. Stå så avspänt som möjligt med benen lite isär. Ta ett djupt andetag och andas ut, mät midjan strax efter den normala utandningen.

lördag 4 augusti 2012

Tänk på detta när du väljer LCHF:

  1. Helst bara 20 gram kolhydrater per dag
  2. Inte mer än 5 gram kolhydrater/100 gram livsmedel, läs innehållsförteckningarna
  3. Använd enbart feta naturella mejeriprodukter, bort med alla lightprodukter
  4. Ät grönsaker som växer ovanjord
  5. Undvik frukt
  6. Ta bort all socker, stärkelse  (ris, pasta och potatis)

Köttfärs med spenat - Libanesisk husmanskost



Här kommer en härlig rätt som kommer garanterat att göra dig mätt och belåten. Självaste Karl Alfred hade säkert
Detta behöver du för 4 personer
500 gram bladspenat (fryst) - innehåller 0,7g/100g
350 gram köttfärs
1 lök - innehåller 6g/100g
1 vitlökar - innehåller 31,1g/100g
1-2 ägg per person - innehåller 0g/100g 
1/2 citron (saften) - innehåller 8,6g/100g
Salt
Kryddpeppar
Paprikapulver

Smör till stekning
Grekisk yoghurt - innehåller 3,2g/100g

Gör så här: 

Stek löken så att den blir mjuk. Lägg sedan i köttet och stek igenom det. Vänd i spenaten. När spenaten har smält pressa då i vitlöken och låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med saltet, kryddpeppar, paprikapulver låt stekas ytterligare i 10 minuter. Till sist häll i citronsaften och rör om, Låt det dra på låg värme i några minuter.
Servera med en klick Grekisk yoghurt och ett vändstekt ägg.

Hanie, njut

Detta behöver du till 4 pers. 700 gr fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs 1/2 dl rostat hackade mandlar/sesamfrön 1 rödlök 1/2 knippe vårlök, (5-6st) grovhackad 1-3 thaichili (färre om du inte vill ha den stark) 2 dl koriander, grovhackad 5 kaffir-lime blad 2-3 msk fisksås som inte innehåller så mycket socker 2-3 msk limesaft (en hel lime) 10 myntablad Gör så här: Börja med att rosta mandlar/sesamfrön i en stekpanna. Det ska bli mörkbrunt innan det är klart. Stöt/hacka sedan mandlar/sesamfrön i mortel så att den blir till fint pulver. Hacka fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs fint och stek den (ej för länge så att den blir torr). Finstrimla lök, vårlök, kaffirlimebladen, myntabladen och koriander. Finhacka chilin. Lägg i en stor bunke, blanda. När köttet är klart blandar du i den med innehållet i bunken. Häll på fisksås och limesaften (smaka av så att det inte blir för mycket). Sist strör du över det rostade mandlar/sesamfrön pulvret, blanda väl. Smaka av med fisksås och limesaften! Serveras medan den är någorlunda ljummen på vitkål eller salladsblad.  Hanie

När jag gick min kiropraktorutbildning fick jag i fysiologikursen lära mig att ska man gå ner i vikt då var ekvationen ganska enkel. Den energi man tog in måste man göra sig av med för att hålla vikten och för att gå ner i bikt måste man göra av med mer energi än den man stoppar i sig. 
Men riktigt så är det inte. Det handlar inte om kalorier in och ut utan mer om reglering av blodsockret och hormoner ffa insulin. Insulinet är det viktigaste hormonet för viktregleringen. Hormonet styr över kroppens hantering av bl.a. Socker och fett.
 Ett högt intag av socker eller andra kolhydrater ger en snabb stegring av insulin i blodet. Höga nivåer av insulin får fettcellerna att suga upp näringsämnen ur blodet och lagrar dom som fett. Hormonet hindrar dessutom innehållet i fettcellerna att släppas ut så länge nivån av insulinet är högt. 
Detta kommer i längden leda till viktuppgång i form av fett. Kommer då en promenad på 30 min, tre gånger i veckan att ge det lovade resultatet om vi inte ändrar vår kost? Förmodligen inte skulle jag vilja säga. Fett och protein ger inte samma stimulering av insulinproduktionen. Sammanfattningsvis låga insulinvärden i blodet ger i längden viktnedgång per automatik.

Larb en thailändsk favorit

Detta behöver du till 4 pers.

700 gr fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs
1/2 dl rostat hackade mandlar/sesamfrön
1 rödlök
1/2 knippe vårlök, (5-6st) grovhackad
1-3 thaichili (färre om du inte vill ha den stark)
2 dl koriander, grovhackad
5 kaffir-lime blad
2-3 msk fisksås som inte innehåller så mycket socker
2-3 msk limesaft (en hel lime)
10 myntablad

Gör så här:

Börja med att rosta mandlar/sesamfrön i en stekpanna. Det ska bli mörkbrunt innan det är klart. Stöt/hacka sedan mandlar/sesamfrön i mortel så att den blir till fint pulver. Hacka fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs fint och stek den (ej för länge så att den blir torr).
Finstrimla lök, vårlök, kaffirlimebladen, myntabladen och koriander. Finhacka chilin. Lägg i en stor bunke, blanda. När köttet är klart blandar du i den med innehållet i bunken. Häll på fisksås och limesaften (smaka av så att det inte blir för mycket).
Sist strör du över det rostade mandlar/sesamfrön pulvret, blanda väl. Smaka av med fisksås och limesaften! Serveras medan den är någorlunda ljummen på vitkål eller salladsblad. 

Hanie, njut

Moussaka

En härlig grekisk klassiker. Moussaka består av auberginer, köttfärssås och ostsås som gratinerats i ugn. Det är som en lasagne utan pasta.

Detta behöver du:

2 st auberginer, skivade
1 msk smör
1 msk olivolja

Till köttfärssåsen

500–600 g nöt- eller lammfärs. Blandfärs funkar också
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Lite salt
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten

Till ostsåsen

2 dl vispgrädde
2,5 dl riven fet ost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor

Gör så här:

Skiva auberginerna och stek dem i olja/smör. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Fräs köttfärsen, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknar. Koka upp grädden till ostsåsen, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor. Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna. Varva auberginskivor och köttfärssås (börja med auberginerna) i en ugnssäker form och häll oströran över. Gratinera vid 175 grader i 20–30 minuter. Servera med tzatziki se separat recept

Tzatziki

Tzatziki förknippas med Grekland men härstammar egentligen från Libanon. Den svalkande sommarfräscha, vitlökspigga röran är fantastisk som ett tillbehör till t.ex. grillspett grytor eller som en dipp.

Detta behöver du till 4 personer:

1-2 st stora gurka eller romansallad
4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 st vitlöksklyfta Färsk eller torkad myntablad
salt

Gör så här:
Hacka gurkan i små tärningar. Lägg gurkan i yoghurten. Pressa i vitlöken och smaka av med salta. Hacka (eller smula torkade myntabladen) myntabladen och strö över gurkdippen, blanda och servera.

Hanie, njut