Drick helst inte något till din måltid, för att inte få en sämre matsmältning. Om du måste drick då något varmt och inte iskallt.
Tänk på att energiinnehållet i alkohol är mycket stort.
|
På denna blogg kommer du att få läsa om LCHF och andra hälsotips samt få ta del av spännande recept för både vuxna och barn
onsdag 8 augusti 2012
Drycker som funkar om du följer LCHF
Frukost - Syrad gourmetgrädde, smetana med nötter
Smetana är en tjock, syrad grädde med ursprung i Ryssland som används på samma sätt som crème fraiche, matlagningsyoghurt och gräddfil.
Detta behöver du till 2 personer:
2 dl hackade nötter, paranötter, pekannötter, mandel
2 tsk nykrossade linfrön
2 dl smetana
Gör så här:
Rosta de hackade nötterna i några minuter (inte linfröna) och låt svalna. lägg upp en portion, 1 dl, smetan i en skål och strö över nötterna och 1 tsk linfrön.
Läs mer om smetan på Arlas hemsida
Detta behöver du till 2 personer:
2 dl hackade nötter, paranötter, pekannötter, mandel
2 tsk nykrossade linfrön
2 dl smetana
Gör så här:
Rosta de hackade nötterna i några minuter (inte linfröna) och låt svalna. lägg upp en portion, 1 dl, smetan i en skål och strö över nötterna och 1 tsk linfrön.
Läs mer om smetan på Arlas hemsida
Grillad kyckling med omelett
Detta behöver du för 4 personer
1 färdiggrillad kyckling
2 dl champinjoner
6 ägg
4 msk grädde
2 dl creme fraiche
Mexikansk krydda
ruccolasallad
Gör så här:
Stek de hackade champinjonerna i smör och lägg dem åt sidan. Blanda äggen med grädden och krydda med salt och peppar. Stek två tunna omeletter, 0,5 cm tjock.
hacka ruccolan fint och strö över den på omeletten tillsammans med champinjonerna. Rulla omeletten försiktigt till två rullar.
Ta upp och skär dem i tjocka skivor. Lägg omeletterna på en tallrik med önskad kycklingdel som skurits i mindre bitar. Servera med Creme fraishe smaksatt med mexikansk krydda.
Hanie, njut
1 färdiggrillad kyckling
2 dl champinjoner
6 ägg
4 msk grädde
2 dl creme fraiche
Mexikansk krydda
ruccolasallad
Gör så här:
Stek de hackade champinjonerna i smör och lägg dem åt sidan. Blanda äggen med grädden och krydda med salt och peppar. Stek två tunna omeletter, 0,5 cm tjock.
hacka ruccolan fint och strö över den på omeletten tillsammans med champinjonerna. Rulla omeletten försiktigt till två rullar.
Ta upp och skär dem i tjocka skivor. Lägg omeletterna på en tallrik med önskad kycklingdel som skurits i mindre bitar. Servera med Creme fraishe smaksatt med mexikansk krydda.
Hanie, njut
söndag 5 augusti 2012
Fisk i folie med lime och chili
Detta behöver du:
400 gram hokifilé
1 citrongräs, bankad sedan hackad
0,5 dl koriander
40 gram smör
0,5 chili valfri sort
1 lime pressad
2 st vitlökar
1 msk fisksås
1 citronblad (kefirlimeblad)
peppar
1 medelstor bukett broccoli
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 200°C.
2. Gör ett kuvert av aluminiumfolie genom att vika ett stort ark på mitten och sedan vika in sidorna ett par gånger. Lämna en sida öppen.
3. Lägg i de tinade fiskfiléerna, smöret, hackad citrongräs, hackad koriander, hackad chili, limesaften, pressade vitlökar, fisksås, citronblad och peppra.
4. Vik nu in öppningen så att du får ett paket och tillaga i ugn ca 30 minuter. Lägga paketet i en ugnsäker form.
5. Servera rätten med förvällda broccoli.
400 gram hokifilé
1 citrongräs, bankad sedan hackad
0,5 dl koriander
40 gram smör
0,5 chili valfri sort
1 lime pressad
2 st vitlökar
1 msk fisksås
1 citronblad (kefirlimeblad)
peppar
1 medelstor bukett broccoli
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 200°C.
2. Gör ett kuvert av aluminiumfolie genom att vika ett stort ark på mitten och sedan vika in sidorna ett par gånger. Lämna en sida öppen.
3. Lägg i de tinade fiskfiléerna, smöret, hackad citrongräs, hackad koriander, hackad chili, limesaften, pressade vitlökar, fisksås, citronblad och peppra.
4. Vik nu in öppningen så att du får ett paket och tillaga i ugn ca 30 minuter. Lägga paketet i en ugnsäker form.
5. Servera rätten med förvällda broccoli.
Pannbiff med löksky
Detta behöver du:
Pannbiff
600 gram köttfärs
1 st gul lök
1 st ägg
1 dl mjölk
salt och peppar
Löksky
2 st gul lökar
3 msk smör
3 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
salt och peppar
saltgurka
Gör såhär:
Pannbiff
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk med färsen, riven lök, ägg och kryddor.
2. Forma pannbiffar och stek i smör, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.
Löksky
3. Skala och skiva löken och bryn i stekpanna eller kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt såsen koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar.
4. Servera med saltgurka.
Pannbiff
600 gram köttfärs
1 st gul lök
1 st ägg
1 dl mjölk
salt och peppar
Löksky
2 st gul lökar
3 msk smör
3 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
salt och peppar
saltgurka
Gör såhär:
Pannbiff
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk med färsen, riven lök, ägg och kryddor.
2. Forma pannbiffar och stek i smör, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.
Löksky
3. Skala och skiva löken och bryn i stekpanna eller kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt såsen koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar.
4. Servera med saltgurka.
Träningstips: Intervallträning
Träna inervaller är ett enklare sätt att komma igång med löpningen. Det är ffa roligare för den som inte tycker om att springa.
Tips:
1. Skaffa bra utrustning, nya skor och kläder
2. Köp en musikspelare eller använd mobilen. Fyll den med den sortens musik som ger dig spring i benen.
3. Vänta inte på rätt tillfälle utan gå ut nu.
4. Värm upp innan du börjar springa.
Intevallförslag:
Nybörjare otränad - 30 sekunder jogging/löpning – 30-45 sekunder gång
Nybörjare lite tränad - 1 minut Jogging/löpning – 1 minut gång
Något erfaren - 2-4 minuter löpning – 1 minut gång
Mer erfaren - 3 minuter löpning - 1 minut jogging
Gurkmeja
Har du ett rivsår, blåmärke eller ett insektsbett?
Blanda då en matsked gurkmeja med vatten så att det blir en pasta. Smörj in den på huden som är skadad. Gurkmeja läker sår, lindrar, svalkar och har rengörande egenskaper.
Mot inflammation
Den är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.
Gurkmejan innehåller färgämnet curcumin, som motverkar inflammation. Curcumin hämmar också cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas, som en voltaren eller diklofenak.
Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är just att de är
En matsked
I laboratorieförsök har den också visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.
Rekommendationen är en rågad matsked per dag. Kan tas portionsvis i teskedar under dagen, annars är det svårt att få i sig det.
Du kan blanda en tesked med t.ex. grekisk yoghurt eller i en smoothie tre gånger om dagen
(1msk = 15 ml, 1tsk = 5 ml)
Du kan blanda en tesked med t.ex. grekisk yoghurt eller i en smoothie tre gånger om dagen
(1msk = 15 ml, 1tsk = 5 ml)
Ord & begrepp - Vad är ketos och metabolt syndrom?
Ketos (metabolt tillstånd)
Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår när levern i stor omfattning frisätter ketonkroppar (se nedan) i blodet. Ketos ökar alltså fettförbränningen.
Ketonkroppar är molekyler som bildas framförallt vid svält men också vid lågt intag av kolhydrater då kroppen utnyttjar sina fettreserver. När fettet i kroppen (triglycerider) bryts ned till fettsyror omvandlas de i levern till ketonkroppar detta heter ketogenes. Ketonerna blir näring för hjärnan. En del kan en andedräkt med en lukt av aceton.
Triglycerider är fettvävnad som består av specialiserade celler som lagrar energi i kroppen.
Vid lågt intag av socker/kolhydrater eller under fasta kommer levern att fyllas av fria fettsyror som mobiliserats från fettvävnaderna.
Metabolt syndrom är samlingsnamnet för ett antal faktorer som ökar risken för insjuknande i Hjärt- och kärlsjukdomar. De olika komponenterna i det metabola syndromet är var för sig oberoende riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, men kombinationen av dem ökar den sammanlagda risken. Metabolt syndrom innebär minst tre av fem riskfaktorer samtidigt:
- Bukfettma (se nedan)
- Högt blodtryck
- Högt blodsocker
- Blodfettsrubbning 1: Triglycerider
- Blodfettsrubbning 2: Kolesterol (HDL)
BukfetmaMed stöd av olika forskningsstudier definieras bukfetma som ett midjemått över 88 cm hos kvinnor. För män går gränsen vid 102 cm. För kvinnor kan redan ett midjemått på 80-88 cm innebära en ökad risk framför allt för hjärt- och kärlsjukdom, tillsammans med andra hälsorisker som till exempel rökning. För män anses ett midjemått på 94-101 cm innebära en ökad hälsorisk i kombination med andra riskfaktorer.
Så här kan du mät midjemått:
Du behöver ett måttband. Mät mitt emellan nedersta revbenet och höftbenet, strax ovanför navlen. Stå så avspänt som möjligt med benen lite isär. Ta ett djupt andetag och andas ut, mät midjan strax efter den normala utandningen.
lördag 4 augusti 2012
Tänk på detta när du väljer LCHF:
- Helst bara 20 gram kolhydrater per dag
- Inte mer än 5 gram kolhydrater/100 gram livsmedel, läs innehållsförteckningarna
- Använd enbart feta naturella mejeriprodukter, bort med alla lightprodukter
- Ät grönsaker som växer ovanjord
- Undvik frukt
- Ta bort all socker, stärkelse (ris, pasta och potatis)
Köttfärs med spenat - Libanesisk husmanskost
Här kommer en härlig rätt som kommer garanterat att göra dig mätt och belåten. Självaste Karl Alfred hade säkert
Detta behöver du för 4 personer
500 gram bladspenat (fryst) - innehåller 0,7g/100g
350 gram köttfärs
1 lök - innehåller 6g/100g
1 vitlökar - innehåller 31,1g/100g
1-2 ägg per person - innehåller 0g/100g
1/2 citron (saften) - innehåller 8,6g/100g
Salt
Kryddpeppar
Paprikapulver
Smör till stekning
Smör till stekning
Grekisk yoghurt - innehåller 3,2g/100g
Gör så här:
Stek löken så att den blir mjuk. Lägg sedan i köttet och stek igenom det. Vänd i spenaten. När spenaten har smält pressa då i vitlöken och låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med saltet, kryddpeppar, paprikapulver låt stekas ytterligare i 10 minuter. Till sist häll i citronsaften och rör om, Låt det dra på låg värme i några minuter.
Servera med en klick Grekisk yoghurt och ett vändstekt ägg.
Hanie, njut
Detta behöver du till 4 pers. 700 gr fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs 1/2 dl rostat hackade mandlar/sesamfrön 1 rödlök 1/2 knippe vårlök, (5-6st) grovhackad 1-3 thaichili (färre om du inte vill ha den stark) 2 dl koriander, grovhackad 5 kaffir-lime blad 2-3 msk fisksås som inte innehåller så mycket socker 2-3 msk limesaft (en hel lime) 10 myntablad Gör så här: Börja med att rosta mandlar/sesamfrön i en stekpanna. Det ska bli mörkbrunt innan det är klart. Stöt/hacka sedan mandlar/sesamfrön i mortel så att den blir till fint pulver. Hacka fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs fint och stek den (ej för länge så att den blir torr). Finstrimla lök, vårlök, kaffirlimebladen, myntabladen och koriander. Finhacka chilin. Lägg i en stor bunke, blanda. När köttet är klart blandar du i den med innehållet i bunken. Häll på fisksås och limesaften (smaka av så att det inte blir för mycket). Sist strör du över det rostade mandlar/sesamfrön pulvret, blanda väl. Smaka av med fisksås och limesaften! Serveras medan den är någorlunda ljummen på vitkål eller salladsblad. Hanie
När jag gick min kiropraktorutbildning fick jag i fysiologikursen lära mig att ska man gå ner i vikt då var ekvationen ganska enkel. Den energi man tog in måste man göra sig av med för att hålla vikten och för att gå ner i bikt måste man göra av med mer energi än den man stoppar i sig.
Men riktigt så är det inte. Det handlar inte om kalorier in och ut utan mer om reglering av blodsockret och hormoner ffa insulin. Insulinet är det viktigaste hormonet för viktregleringen. Hormonet styr över kroppens hantering av bl.a. Socker och fett.
Ett högt intag av socker eller andra kolhydrater ger en snabb stegring av insulin i blodet. Höga nivåer av insulin får fettcellerna att suga upp näringsämnen ur blodet och lagrar dom som fett. Hormonet hindrar dessutom innehållet i fettcellerna att släppas ut så länge nivån av insulinet är högt.
Detta kommer i längden leda till viktuppgång i form av fett. Kommer då en promenad på 30 min, tre gånger i veckan att ge det lovade resultatet om vi inte ändrar vår kost? Förmodligen inte skulle jag vilja säga. Fett och protein ger inte samma stimulering av insulinproduktionen. Sammanfattningsvis låga insulinvärden i blodet ger i längden viktnedgång per automatik.
Larb en thailändsk favorit
Detta behöver du till 4 pers.
700 gr fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs
1/2 dl rostat hackade mandlar/sesamfrön
1 rödlök
1/2 knippe vårlök, (5-6st) grovhackad
1-3 thaichili (färre om du inte vill ha den stark)
2 dl koriander, grovhackad
5 kaffir-lime blad
2-3 msk fisksås som inte innehåller så mycket socker
2-3 msk limesaft (en hel lime)
10 myntablad
1/2 dl rostat hackade mandlar/sesamfrön
1 rödlök
1/2 knippe vårlök, (5-6st) grovhackad
1-3 thaichili (färre om du inte vill ha den stark)
2 dl koriander, grovhackad
5 kaffir-lime blad
2-3 msk fisksås som inte innehåller så mycket socker
2-3 msk limesaft (en hel lime)
10 myntablad
Gör så här:
Börja med att rosta mandlar/sesamfrön i en stekpanna. Det ska bli mörkbrunt innan det är klart. Stöt/hacka sedan mandlar/sesamfrön i mortel så att den blir till fint pulver. Hacka fläskfilé/kycklingfilé/köttfärs fint och stek den (ej för länge så att den blir torr).
Finstrimla lök, vårlök, kaffirlimebladen, myntabladen och koriander. Finhacka chilin. Lägg i en stor bunke, blanda. När köttet är klart blandar du i den med innehållet i bunken. Häll på fisksås och limesaften (smaka av så att det inte blir för mycket).
Sist strör du över det rostade mandlar/sesamfrön pulvret, blanda väl. Smaka av med fisksås och limesaften! Serveras medan den är någorlunda ljummen på vitkål eller salladsblad.
Finstrimla lök, vårlök, kaffirlimebladen, myntabladen och koriander. Finhacka chilin. Lägg i en stor bunke, blanda. När köttet är klart blandar du i den med innehållet i bunken. Häll på fisksås och limesaften (smaka av så att det inte blir för mycket).
Sist strör du över det rostade mandlar/sesamfrön pulvret, blanda väl. Smaka av med fisksås och limesaften! Serveras medan den är någorlunda ljummen på vitkål eller salladsblad.
Hanie, njut
Moussaka
En härlig grekisk klassiker. Moussaka består av auberginer, köttfärssås och ostsås som gratinerats i ugn. Det är som en lasagne utan pasta.
Detta behöver du:
2 st auberginer, skivade
1 msk smör
1 msk olivolja
1 msk smör
1 msk olivolja
Till köttfärssåsen
500–600 g nöt- eller lammfärs. Blandfärs funkar också
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Lite salt
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Lite salt
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten
Till ostsåsen
2 dl vispgrädde
2,5 dl riven fet ost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor
2,5 dl riven fet ost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor
Gör så här:
Skiva auberginerna och stek dem i olja/smör. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Fräs köttfärsen, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknar. Koka upp grädden till ostsåsen, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor. Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna. Varva auberginskivor och köttfärssås (börja med auberginerna) i en ugnssäker form och häll oströran över. Gratinera vid 175 grader i 20–30 minuter. Servera med tzatziki se separat recept
Tzatziki
Tzatziki förknippas med Grekland men härstammar egentligen från Libanon. Den svalkande sommarfräscha, vitlökspigga röran är fantastisk som ett tillbehör till t.ex. grillspett grytor eller som en dipp.
Detta behöver du till 4 personer:
1-2 st stora gurka eller romansallad
4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 st vitlöksklyfta Färsk eller torkad myntablad
salt
4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 st vitlöksklyfta Färsk eller torkad myntablad
salt
Gör så här:
Hacka gurkan i små tärningar. Lägg gurkan i yoghurten. Pressa i vitlöken och smaka av med salta. Hacka (eller smula torkade myntabladen) myntabladen och strö över gurkdippen, blanda och servera.
Hacka gurkan i små tärningar. Lägg gurkan i yoghurten. Pressa i vitlöken och smaka av med salta. Hacka (eller smula torkade myntabladen) myntabladen och strö över gurkdippen, blanda och servera.
Hanie, njut
Frukost - Avokado med räkor och äggröra
Detta behöver du till två personer:
2 st mogna avokado
2-3 msk majonnäs
1 msk creme fresh
1 tsk citronsaft
1 dl skalade räkor
2 ägg
1 liten hackad lök (om man vill)
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Dela avokadon.
Hacka ägget och blanda med majonäs, creme fresh, citronsaft, löken och några hackade räkor.
Blanda allt och smaka av med kryddorna.
Spara lite räkor till garnering.
Toppa halvorna med röran alternativ är att man mosar avokadon i fyllningen och sedan fyller de tomma skalen med röran och garnera sedan med räkor samt rom.
2-3 msk majonnäs
1 msk creme fresh
1 tsk citronsaft
1 dl skalade räkor
2 ägg
1 liten hackad lök (om man vill)
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Dela avokadon.
Hacka ägget och blanda med majonäs, creme fresh, citronsaft, löken och några hackade räkor.
Blanda allt och smaka av med kryddorna.
Spara lite räkor till garnering.
Toppa halvorna med röran alternativ är att man mosar avokadon i fyllningen och sedan fyller de tomma skalen med röran och garnera sedan med räkor samt rom.
Hanie, njut
Frukost - Grekisk yoghurt med bär
Detta behöver du till en person:
2 dl Grekisk yoghurt
1/2 dl bär tex blåbär eller hallon (frysta eller färska)
1/2 msk rostade kokos chips
1 näve av dina favoritnötter (naturella eller rostade)
Gör så här:
Blanda yoghurten med bären, kokosen och nötterna.
Blanda yoghurten med bären, kokosen och nötterna.
Frukost - omelett med ölkorv
Detta behöver du:
1 ölkorv, kabanoss tex
2-3 ägg
1 msk grädde
salt, peppar efter smak
2-3 ägg
1 msk grädde
salt, peppar efter smak
1/2-1 dl riven ost
Gör så här:
Skiva och stek ölkorven. Vispa under tiden ihop ägg, grädde och kryddor.
Gör så här:
Skiva och stek ölkorven. Vispa under tiden ihop ägg, grädde och kryddor.
Häll detta över korven och rör runt så att det blir jämt fördelat. Strö över ost och när omeletten har stannat så vänd den.
Stäng av värmen och låt stå i ca 1 min.
Lägg upp på tallrik och njut.
Hanie, njut
Frukost - Lyxig italiensk omelett
Detta behöver du till en person:
Till omeletten
2 ägg
1 msk grädde
Lite salt
1 msk grädde
Lite salt
Till toppingen
Pata negra skinka (det går också bra med Parma skinka/Serrano skinka)
En bit Gorgonzola eller blåmögel ost
Ruccola
Gör så här:
Blanda ägg, grädde och salt. Stek med en klick smör i en panna på medelvärme. Vänd på omeletten när den fått en fin färg på undersidan.
En bit Gorgonzola eller blåmögel ost
Ruccola
Gör så här:
Blanda ägg, grädde och salt. Stek med en klick smör i en panna på medelvärme. Vänd på omeletten när den fått en fin färg på undersidan.
Toppa den sedan med osten, skinan och ruccolan
Hanie, njut
Hot wings med Blue cheese dip
12 färska kycklingvingar
6 msk smält smör
8 msk hot pepper sauce t.ex. Louisiana hot sauce
2 msk paprikapulver
1 tsk cyennepeppar/chilipulver
1 tsk salt
1/2 tsk Svartpeppar
6 msk smält smör
8 msk hot pepper sauce t.ex. Louisiana hot sauce
2 msk paprikapulver
1 tsk cyennepeppar/chilipulver
1 tsk salt
1/2 tsk Svartpeppar
serveras med Blue cheese dipp, se nedan och seleri stänger
Gör så här:
Dela kycklingvingarna i leden så att du får två bitar och lägg i en bunke.
Marinaden:
Häll i en bunke smöret, hot sauce, paprikapulver och chili/cyennepeppar. Smaka av med peppar och salt. Blanda allt ordentligt. Dela marinaden i två lika delar. Häll ena halvan över kycklingvingarna som ligger i en plastpåse.
Marinera i kylskåp i ca 1/2-1 timme.
Lägg vingarna på galler med folie under och in i ugnen som har 225-250 grader.
Grilla i 10 minuter. Efter 10 minuter tar du ut vingarna och penslar på den andra halvan av marina och lägg in plåten i ugnen igen i 10 min. Jag brukar göra en halv sats till av marinaden som jag häller över de färdiggrillade vingarna strax innan servering. Vill man ha lite mer hetta i marinaden kan man använda habanero tabasco eller annan het sås.

Lägg vingarna på galler med folie under och in i ugnen som har 225-250 grader.
Grilla i 10 minuter. Efter 10 minuter tar du ut vingarna och penslar på den andra halvan av marina och lägg in plåten i ugnen igen i 10 min. Jag brukar göra en halv sats till av marinaden som jag häller över de färdiggrillade vingarna strax innan servering. Vill man ha lite mer hetta i marinaden kan man använda habanero tabasco eller annan het sås.
Blue cheese dipp
100 g mögelost
1 dl creme fresh
1/2 msk vitlökspulver
1msk vitvinsvinäger
1 dl creme fresh
1/2 msk vitlökspulver
1msk vitvinsvinäger
Mixa allt med tex en stavmixer smaka av med salt och peppar
Hanie, njut
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)