En härlig grekisk klassiker. Moussaka består av auberginer, köttfärssås och ostsås som gratinerats i ugn. Det är som en lasagne utan pasta.
Detta behöver du:
2 st auberginer, skivade
1 msk smör
1 msk olivolja
1 msk smör
1 msk olivolja
Till köttfärssåsen
500–600 g nöt- eller lammfärs. Blandfärs funkar också
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Lite salt
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten
1 msk smör och/eller olivolja
2 st gula lökar, hackade
1–3 vitlöksklyftor, efter smak
1/2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1–2 tsk paprikapulver
Lite salt
3 msk tomatpuré
1–2 dl vatten
Till ostsåsen
2 dl vispgrädde
2,5 dl riven fet ost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor
2,5 dl riven fet ost
Salt
vitpeppar
muskotnöt
3 st äggulor
Gör så här:
Skiva auberginerna och stek dem i olja/smör. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Fräs köttfärsen, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknar. Koka upp grädden till ostsåsen, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor. Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna. Varva auberginskivor och köttfärssås (börja med auberginerna) i en ugnssäker form och häll oströran över. Gratinera vid 175 grader i 20–30 minuter. Servera med tzatziki se separat recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar